Izgradnja poligona od kestenovih oblica u Hrvatskoj Kostajnici

???????????????????????????????Upoznavanje članova učeničkih zadruga u Pounju sa tehnikama održivog graditeljstva pomoću jeftinih, lokalnih i lako dostupnih građevinskih materijala, bila je ideja vodilja Rehabilitacijskom centru za stres i traumu prilikom osmišljavanja radionica u Hrvatskoj Kostajnici, u projektu “Ove ruke mogu sve – podrška razvoju učeničkih zadruga u Pounju”, koji sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Uz pomoć vrijednih partnera iz Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice i edukatora Matka Šiška iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), učenici škole su za samo jedan dan od oblica napravili poligon za učenje na otvorenom.

Akcija je privukla pažnju cijele škole i obližnjih naselja. Učenici su učili i radili cijeli dan, uz samo kratku pauzu za ???????????????????????????????roštilj, svjesni da rade nešto vrijedno, što će moći koristiti generacije učenika.
Osim učenika, nastavnika i ostalih suradnika osnovne škole u Kostajnici, na radionicama su sudjelovali i drugi volonteri: šumarski tehničari iz Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice sa nastavnicima, zaposlenici Hrvatskih šuma, Abaza d.o.o. iz Hrvatske Dubice te EKOS-a i Georada, građevinskih tvrtki iz Hrvatske Kostajnice.
Poligon je već postao omiljeno mjesto za okupljanje učenika na odmorima, a poslužit će i za održavanje nastave na otvorenom.

Ovaj projekt ima cilj unaprijediti znanja i vještina o poduzetništvu djece u zajednicama s manje mogućnosti kroz odgoj i obrazovanje izvan redovitoga odgojnoobrazovnog sustava. Stoga će u okviru projektnih aktivnosti biti pokrenute dvije nove učeničke zadruge – u osnovnim školama u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici i unaprijeđen rad postojeće učeničke zadruge u osnovnoj školi u Dvoru. Izrađivanje staza od bagremovih oblica ali i druge proizvodne djelatnosti koje su ekološki i društveno održive te potiču razvoj ekoloških i društveno-poduzetničkih stavova i vrijednosti učenika, nastavnika ali i cijele lokalne zajednice, postat će djelatnosti učeničkih zadruga škola-partnera u Pounju.