Panel rasprava „Uloga psihološke prve pomoći u unaprjeđenju mentalnog zdravlja“

hzjzpanel

 

Dana 07. listopada, od 10:00 do 13:00 sati, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, održana je panel rasprava „Uloga psihološke prve pomoći u unaprjeđenju mentalnog zdravlja“, uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja 2016.
U panelu je sudjelovalo 8 stručnjaka iz različitih sustava koji su u 10 minutnom izlaganju dali kratki pregled važnosti psihološke prve pomoći u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja pojedinca i zajednice iz kuta različitih profesija i sustava, dotaknuvši se i psihološke prve pomoći u kriznim situacijama većeg razmjera, te prve pomoći i zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.

Suzana Fabijanić, dr. med., spec. školske medicine, na skupu je predstavila projekte RCTa na kojima je Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije sudjelovalo kao partner:
MREŽA ZA UNAPREĐENJE MENTALNOG ZDRAVLJA (2013g.)
PROMOS – PROJEKT MOBILNOG SAVJETOVALIŠTA ZA MLADE U POUNJU (2013g.)
ZDRAVA DJECA – ZDRAVE ZAJEDNICE (2013g.)
MREŽA ZA UNAPREĐENJE MENTALNOG ZDRAVLJA ( 2014g.)
NASILJE BOLI – PROGOVORI! – prevencija nasilja nad djecom (2015g.)

Detaljnije se raspravljalo o projektu Mreža za unapređenje mentalnog zdravlja te o utjecajima koje je projekt imao u regiji Pounja. Kroz smo projekt utjecali na poboljšanje prevencije mentalnog zdravlja u zajednici, regionalno i prekogranično na teritoriju Sisačko–moslavačke županije u Hrvatskoj i sjeverozapadne Bosne i Hercegovine.
Cilj panel rasprave bio je pružanje prilike svim stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja da steknu bolji uvid u razumijevanje uloge i doprinosa pojedinih sektora i struka u implementaciji psihološke prve pomoći i u području unaprjeđenja i zaštite mentalnog zdravlja, te na taj način i pomoći u umrežavanju i povezivanju. Također, željelo se ukazati na važnost educiranja javnosti i stručnjaka različitih područja o tome što je prva pomoć u području mentalnog zdravlja, te podijeliti dosadašnja iskustva.

Nevladine organizacije prepoznate su kao važni dionici rada na ovome području, te je važno osnažiti ih kako bi bolje artikulirale svoje potrebe.