Počeo dvogodišnji projekt usmjeren žrtvama torture među tražiteljima azila

Migrants-walk-towa_3448371b

 

RCT Zagreb je s partnerima, rehabilitacijskim centrima za žrtve torture iz Austrije i Njemačke, 1. ožujka 2016. započeo provedbu dvogodišnjeg projekta „Rehabilitacija, osnaživanje i integracija azilanata i tražitelja azila – žrtava torture“.

Projekt započinjemo u trenutku kada se Europa suočava s izbjegličkom krizom bez presedana u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Procijenjuje se da su od 5% do 35% izbjeglica žrtve torture i drugih oblika nehumanog i ponižavajućeg postupanja. To znači da tisuće muškaraca, djece i žena koji mjesecima bježeći od rata i progona u Europu prolaze Hrvatskom, trebaju medicinsku i psiho-socijalnu rehabilitaciju i skrb zbog posljedica koje mučenje ima po njihovo fizičko i psihološko zdravlje. Zemlje Europske unije, uključujući i Hrvatsku, obvezne su primjeniti Direktivu 2013/33/EU Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju standarda za prihvat podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Ovom Direktivom posebno su zemlje članice obvezane u obzir uzimati poseban položaj ranjivih osoba među koje spadaju i osobe koje su bile mučene, silovane ili izvrgnute drugim teškim oblicima psihološkog, fizičkog ili spolnog nasilja. To znači i osigurati tražiteljima azila i azilantima potrebno liječenje te pristup odgovarajućoj medicinskoj i psihološkoj rehabilitaciji i skrbi. Značajan i nezaobilazan čimbenik psihološke rehabilitacije jest i socio-ekonomsko osnaživanje te podrška pristojnom i održivom zapošljavanju kako bi se preživjelima omogućio izlazak iz siromaštva, koje je često povezano s izbjeglištvom i preživljenom torturom.

Zbog toga se ovaj projekt posebno bavi osnaživanjem i povećanjem kapaciteta za integraciju žrtava torture među azilantima i tražiteljima azila u cilju da im pomogne u pronalasku svojeg mjesta u zajednicama u koje su došli i osiguranju dostojanstvenog, produktivnog života sebi i svojoj obitelji te time unaprijede raznolikost i našeg društva.
Ovaj projekt ugovoren je u okviru programa Pilot Project/Preparatory Action on Victims of Torture za 2015. godinu, koji provodi Generalna uprava za unutarnje poslove i migracije Europske Komisije. Izabran je za financiranje kako jedan od dva koje je EC odlučila financirati u okviru ovog programa prošle godine.

Više o projektu pročitajte ovdje.