Radionica strateškog planiranja u Kninu

knin stratesko1

U okviru SNV-ovog projekta ‘Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava’ u Kninu je održana 23. i 24. ožujka radionica strateškog planiranja za vijeća nacionalnih manjina iz Šibensko – kninske županije.

Radionicu  su vodile Valentina Zeljak Božović i Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, SNV-ovog partnera na ovom projektu, a tema je bila izrada strateških i operativnih planova. U njenom radu učestvovalo je 20-ak članova vijeća s područja Knina, Biskupije, Drniša, Ervenika, Kistanja i drugih mjesta.

– Razvojem strateškog i akcijskog plana zaokružili smo prethodni rad mreže vijeća s područja županije, poboljšali knin stratesko3kapacitete i pridonijeli širenju uključivih aktivnosti na zaštiti ljudskih prava i praćenje njihovog kršenja – rekao je voditelj projekta Nikola Ivanović i naglasio da su na radionici prepoznati osnovni problemi u funkcioniranju vijeća, koji su slični onima s područja drugih županija.

– Ova iskustva i rad s današnje radionice bit će nam koristan alat za izradu preporuka koje će olakšati rad vijećima na cijelom području države. Osnovni strateški prioriteti predstavljaju sliku stanja u ovoj županiji, pa i cijeloj državi, te je potrebno značajnije raditi po pitanjima daljnjeg jačanja kapaciteta, osnaživanja i povećanja vidljivosti rada manjinskih vijeća. Osim toga, treba raditi na koordinaciji i umrežavanju, pa smo posebno istaknuli važnost razvoja modela za uključivanje mladih u njihov rad – dodao je on.

Ivanović je izrazio je zadovoljstvo što su na radionici bili mladi i potkovani ljudi koji su iznijeli brojne korisne sugestije. Radionica je bila prilika i za praktičnu primjenu stečenih znanja s prijašnjih kurseva. Izrađena su dva projektna prijedloga koja će Vijeća poslati na aktualni natječaj Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Vlade Srbije.

Nenad Jovanović