Radionice terapijskog veza u Porinu i Kutini

rct-i-cimo-2016-radionica-007

 

U sklopu projekta „Kreacija-afirmacija-integracija: poticanje integracije osoba pod međunarodnom zaštitom kroz razvijanje zanatskih vještina za mikroproizvodnje“ uz stručnu i kreativnu podršku Centra za istraživanje mode i odijevanja (CIMO) od kraja studenog 2016. godine organizirane su radionice terapijskog veza u Prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu (Hotel Porin) i Kutini. Radionice vode prof.dr. Tonči Vladislavić i Ivana Čuljak, članovi CIMO. rct-cimo-2016-radionica-005

Navedene radionice se održavaju svakog tjedna u trajanju od po tri sata, a otvorene su za sve osobe koje tamo borave. Postoji veliki interes za sudjelovanjem pa je tako u proteklih nekoliko tjedana u aktivnostima sudjelovalo sedamdesetak korisnika. Radionicama se svakog tjedna priključuju novi zainteresirani korisnici koji na taj način čuvaju postojeće, ali i razvijaju nove radno- kreativne kompetencije. Najpopularnija je izrada radova kojima korisnici prikazuju tradicionalni način vezenja specifičan za zemlju iz koje dolaze. Atmosfera na radionicama je relaksirajuća, vrijeme prolazi u radu i ugodnom razgovoru koji omogućuju da se korisnici barem na trenutak odmaknu od svakodnevnih briga i posvete vrijeme sebi.

rct-cimo-2016-radionica-004-3U narednom periodu planirano je održavanje niza ovakvih i sličnih radionica koje doprinose ostvarivanju osobne afirmacije osoba pod međunarodnom zaštitom, ali i njihovoj lakšoj integraciji u društvo.

Provedbu projekta je financijski podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.