RCT na Svjetskoj Solution Focused konferenciji u Bad Sodenu

Svjetska Solution focused konferencija (Solution Focused Brief Therapy odnosno kratkotrajna terapija vođena rješenjem) održana je od 22. do 24. rujna 2017 u Njemačkoj, u mjestu Bad Soden nedaleko od Frankfurta. Konferenciji je prisustvovalo 350 sudionika iz preko 30 zemalja. Dragana Knezić, psihologinja RCT-a, održala je radionicu „Short-term SF Group Intervention for Syrian Refugee Torture Survivors” (“Kratkotrajna SF grupna intervencija za sirijske izbjeglice žrtve mučenja”), zajedno s dr. Stephenom Langerom, kliničkim psihologom i direktorom Northwest Brief Therapy Training centra iz Sjedinjenih američkih država. Predstavili su inovativnu grupnu intervenciju koja se odvija u četiri susreta, a koju je Rehabilitacijski centar za stres i traumu razvio i primjenjuje u svom radu s osobama koje su proživjele mučenje. Intervencija je razvijena u okviru EU projekta „Rehabilitation, empowerment and integration of asylum seeking torture survivors” (“Rehabilitacija, osnaživanje i integracija žrtava mučenja koji su tražitelji azila”), financiranog sredstvima EU.Foto: Dr. Klaus Schenck

Foto: Dr. Klaus Schenck

Dr Steve Langer održao je trening za djelatnike partnera u ovom projektu, stručnjake iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu (Hrvatska), Exilio Centre for Refugees and Torture Survivors (Njemačka) te OMEGA Transcultural Centre (Austrija), a nakon čega je suradnjom RCT-a i dr. Langera razvijena ova grupna intervencija. Intervencija koristi principe i metode terapije vođene rješenjem (Solution Focused), a razvijena je u svrhu pomoći žrtvama torture i traumatiziranima u prevladavanju traumatskih iskustava proživljenih u zemlji porijekla i tijekom migracije. Posebni naglasak stavljen je na integraciju iskustava i osnaživanje osoba koje su proživjele torturu kako bi se mogle usmjeriti na zasnivanje novog života u zemljama EU.

            Foto: Dr. Klaus Schenck

Na radionici na Svjetskoj SF konferenciji prikazani su elementi svakog od četiri susreta intervencije te praksa korištena u provođenju intervencije koja se dosad pokazala uspješnom. Također, prikazani su preliminarni podaci o ishodima intervencije i za korisnike i za stručnjake koji su koristili SF pristup za rad s grupom osoba koje su preživjele torturu ili su ozbiljno traumatizirane. Tridesetak sudionika Konferencije iz različitih profesionalnih područja sudjelovalo je u ovoj radionici te pokazalo veliki interes za predstavljenu intervenciju, ali i za suradnju s RCT-om i partnerima na ovom projektu. Mnoštvo pozitivnih povratnih informacija koje su voditelji radionica zaprimili pružilo im je dodatni poticaj za korištenje SF pristupa u daljnjem radu s osobama koje su doživjele traumu.

Na Konferenciji je održano preko 70 različitih radionica, predavanja, prezentacija i otvorenih diskusija, a koje su pokrile širok raspon područja rada — od psihoterapije i savjetovanja pa do socijalnog rada, vođenja, supervizije, organizacijske psihologije i šire, obuhvaćajući i teoriju i praktični dio Solution Focused psihoterapijskog pristupa. Sljedeće godine konferencija će biti organizirana u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.