RCT na Tjednu IZBJEGLICAma!

pozivnica-RCT-za-Facebook (1)

“In small places, close to home—so close and so small that they cannot be seen on any maps of the world. Yet they are the world of the individual person; the neighborhood he lives in; the school or college he attends; the factory, farm or office where he works. Such are the places where every man, woman, and child seeks equal justice, equal opportunity, equal dignity without discrimination. Unless these rights have meaning there, they have little meaning anywhere. Without concerted citizen action to uphold them close to home, we shall look in vain for progress in the larger world.” —Eleanor Roosevelt, predsjednica komisije koja je sastavila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prema podacima Europske komisije, u svijetu se trenutno nalazi oko 65 milijuna osoba koje su morale prisilno napustiti svoje domove, od čega polovicu čine djeca. Jednu od četiri osoba koje su zatražile azil u državama članicama Europske unije tijekom 2015. i 2016. čine djeca, a 96 tisuća djece koja su zatražila azil tijekom 2015. bila su bez pratnje. Izvještaji UNHCR-a, Human Rights Watch-a i Are You Syrious? s početka 2017. godine prenose o ponovljenim nezakonitim i nasilnim izbacivanjima izbjeglica iz Republike Hrvatske i kršenju njihova prava da zatraže međunarodnu zaštitu.

S ciljem podizanja svijesti o njihovom položaju, 20. lipnja svake godine obilježava se Dan izbjeglica. bty
Kako bi dao svoj doprinos vidljivosti položaja izbjeglica u Hrvatskoj, a u sklopu obilježavanja 4. Tjedna IZBJEGLICAma, u utorak 20. lipnja 2017. Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT) u suradnji sa Centrom za istraživanje mode i dizajna (CIMO) organizirao je izložbu ručnih radova nastalih na radionici terapijskog veza s tražiteljicama i tražiteljima azila u Kutini i Zagrebu. Izložba je održana u zagrebačkom Kinu Europa, a posjetitelji su imali priliku vidjeti 14 odabranih radova kroz koje su spojene tradicionalne vještina vezenja sa suvremenim sadržajima. Izložbu su otvorile predsjednica udruge Valentina Zeljak Božović i programska koordinatorica Dragana Knezić, održale su nekoliko kraćih govora o projektu za različite publike, od kojih je jedan bio popraćen simultanim prijevodom na Arapski, a uslijedilo je predstavljanje nekih od korisnika čiji su radovi bili izloženi. S Hrvatskog na Arapski i obratno prijevod je pružila Ruba Khouri, također zaposlenica udruge.

btyIzloženi radovi nastali su u okviru projekta „Kreacija, afirmacija, integracija: poticanje integracije osoba pod međunarodnom zaštitom kroz razvijanje zanatskih vještina za mikroproizvodnje“ koji RCT provodi u partnerstvu s Centrom za istraživanje mode i odjevanja – CIMO, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitlelj, mlade i socijalnu politiku. Mentor i voditelj radionice je prof. Tonči Vladislavić, a na projektu su surađivale i članice CIMO-a Ivana Čuljak i Lea Vene. Radionice su se održavale u periodu od 24. studenog 2016. do 04. svibnja 2017., tijekom čega su održane ukupno 24 radionice koje su se odvijale svakog tjedna u Centrima za tražitelje azila u Kutini i Zagrebu. U Kutini je bilo uključeno 35 korinika i korisnica, a u Zagrebu 56. Korisnici i korisnice dolaze iz Afganistana, Irana, Sirije, Iraka, Somalije i Turske, oko 80 % ih čine žene, u dobi od 7 do 61 godine.

Rezultati radionice prvi put su javnosti predstavljeni na manifestaciji Design District, u bivšoj vojnoj bolnici u btyVlaškoj 87, gdje su radovi bili izloženi od 13. do 18. lipnja. Ciljevi radionice bili su, osim terapijskog učinka na korisnike, otvaranje prostora komunikaciji i socijalizaciji te razmjena kulturnih praksi, a svaki od ispunjenih ciljeva čini korak na putu prema integraciji. Prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je tijekom 2016. godine evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, što je za oko 2000 više u odnosu na 2015. Upravo davanje prostora komunikaciji i međukulturalnoj razmjeni u ovim trenutcima među ključnim su preduvjetima za integraciju i stvaranje i održavanje zdrave i produktivne zajednice.