S tražiteljima azila u muzeju iluzija

U sklopu nastave hrvatskog jezika tražitelji azila koji pohađaju tečaj Hrvatskog jezika koji organizira RCT posjetili su u kolovozu i rujnu, Muzej iluzija u Zagrebu. Muzej je pokazao izuzetnu susretljivost te donirao dvadesetak ulaznica za korisnike RCT-a, a posjetu muzeju RCT je iskoristio ujedno i kao priliku za učenje jezika i kao priliku za upoznavanje tražitelja azila i azilanata s kulturnim institucijama Grada zagreba. Grupu su pratile djelatnice RCT-a i prevoditelji za arapski i farsi. Djelatnice muzeja grupu su srdačno dočekale, dale informacije o radu i funkcioniranju muzeja te se stavile na raspolaganje ukoliko dođe do bilo kakvih poteškoća.

Korisnici su, od najmlađih do onih starijih, pokazali iznimno zadovoljstvo viđenim eksponatima. Uz ostale odlične izloške, osobito su se zadržali u Sobi ogledala i Ames sobi, a mnogi su, s više ili manje uspjeha, pokušali riješiti mozgalice postavljene u Muzeju. Raspoloženje je variralo od smijeha do zbunjenosti i iznenađenja, pri čemu je najviše reakcija izazvala Anti-gravity soba svojim neobičnim, kako i samo ime govori, antigravitacijskim efektom.
Izložba je primjerena svim uzrastima. Kako bi i najmanjima omogućili pristup izloženim primjercima koji su teže dostupni, Muzej se pobrinuo djeci osigurati svojevrsne stolice koje smo i iskoristili za najmlađu pripadnicu naše grupe, a koja je bila i jedna od najaktivnijih i najznatiželjnijih članica. Po izlasku iz muzeja održana je kratka diskusija o viđenom te su korisnici iznijeli svoje dojmove služeći se znanjem hrvatskog jezika koje su dosad stekli, a i razmijenili fotografije.

Osim Muzeja iluzija kojeg smo posjetili, a koji je, kako je prethodno spomenuto, smješten u Zagrebu, Muzej iluzija ima svoja sjedišta i u Zadru, Ljubljani i Beču. Nakon razgledavanja muzeja posjetitelji mogu kupiti zanimljive suvenire-mozgalice i ostale vrste suvenira, a ovu priliku su iskoristili i neki od posjetitelja iz naše grupe.
Upravo kako je naveo u svom opisu, Muzej iluzija u Zagrebu doista jest zabavno i edukativno, vizualno i osjetilno iskustvo. Ovom prilikom Rehabilitacijski centar zahvaljuje Muzeju na doniranim ulaznicama i nezaboravnom iskustvu koje je priuštio našim korisnicima, te svakome tko je u mogućnosti preporučuje da posjeti Muzej i uživa u nesvakidašnjem iskustvu.

Tečaj hrvatskog jezika i integracijske aktivnosti s tražiteljima azila i azilantima RCT provodi u okviru projekta “Rehabilitacija, osnaživanje i integracija tražitelja azila i azilanata koji su žrtve torture”, koji financira Europska komisija, a sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Grad Zagreb.