Treći modul za manjinske aktiviste u okviru projekta SNV-a “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava”

sis 1

U okviru projekta SNV “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava” u Sisku je 16. maja održan treći edukacioni modul za polaznike iz Sisačko-moslavačke županije. Za razliku od prva dva, ovaj je bio praktičnog karaktera: 25 polaznika u četiri grupe nakon kratkih prezentacija koje je držala Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu uvježbavali su pripremu za pisanje projekta – utvrđivanje ciljnih grupa i krajnjih korisnika, utvrđivanje i analiza problema i ciljevi projekta i programa.

sis 6U svojim vježbama grupe polaznika bavile su se svakodnevnim problemima – starijim i nemoćnim ljudima u ruralnim područjima, nezaposlenima starijim od 45 godina i djecom pripadnika nacionalnih manjina. Po Draganinim riječima, grupe su ozbiljno shvatile zadatke.
– Grupa je vrlo inspirativna i izazovna za rad jer je heterogena i po dobi i po obrazovnoj strukturi, ali i što su sudionici projekta iz različitih nacionalnih manjina., rekla je Dragana.
– Posebno me veseli da su prihvatili način rada na koji nisu navikli i koji im nije uobičajen, a u kome se puno prostora daje njima, njihovim idejama i razmišljanjima i u kome su oni ravnopravni sudionici. Čini mi se u tome uživaju i da je njihova uključenost pokazala da je to način rada koji im odgovara.
Naglasila je da su oni kao dobri poznavaoci problema s kojima se suočavaju pripadnici nacionalnih manjina te probleme izložili vrlo relevantno i dobro definirali projekte kojima se ti problemi daju rješavati. – Za nas kao partnera u projektu i SNV-a kao nositelja projekta to je vrlo dobra baza projektnih ideja za budući rad jer se onim što su sudionici pokazali neće iscrpsti brojne ideje kako dalje raditi na unapređenju kvalitete života pripadnika nacionalnih manjina, rekla je.

sis 5 kosinaNjeno zadovoljstvo podijelili su i učesnici modula. Mario Kosina iz županijskog vijeća Češka nacionalne manjine ističe da je radionica bila odlična. – Uspjeli smo saznati neke osnovne stvari vezane uz izradu projekta što je osnova za daljnji rad u tom pogledu, rekao je.
S njim se slaže Gvozdenka Ostojić iz Kutine. – Ovo je bilo savršeno; radili smo u malim grupama i na konkretnim primjerima, pa smo naučili puno toga, rekla je.
Sličnim aktivnostima po grupama bavili su se 11. maja u Kninu i i učesnici projekta iz Šibensko-kninsku županiju. Naredni, četvrti modul bit će za obje županije održan do kraja maja.

Projekt “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava” financiran je sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nenad Jovanović