Trening za mlade u projektu CeZaM

politike1

U Kostajnici u Bosni i Hercegovini, 15. i 16. 04. 2016 u suradnji s udrugom „Zdravo da ste“ iz Banja Luke, održali smo prvi dio treninga za mlade lidere u sklopu projekta CeZaM – Centri za mlade u zajednici. Cilj treninga je unaprijediti kapacite i potaknuti mlade iz šest lokalnih zajednica u prekograničnoj regiji Pounja za učinkovito i efikasno analiziranje i praćenje provedbe politika za mlade, prije svega na lokalnoj razini te analiziranje problema koji se tiču mladih i predlaganje izmjena postojećih ili donošenje novih politika za mlade. Trening su vodile Dragana Knezić iz RCT-a i Tanja Boromisa iz Zdravo da ste.

U lokalnim zajednicama u kojima se provodi projekt CeZaM malo je sadržaja i usluga namjenjenih mladima a politike2lokalne jedinice samouprave sustavno se ne bave problemima i potrebama mladih. Osim što je osnivanjem i radom Centara za mlade u Hrvatskoj Kostajnici i Kostajnici te info Centara za mlade u Hrvatskoj Dubici, Kozarskoj Dubici, Dvoru i Novom Gradu unapređena ponuda aktivnosti i usluga namjenjenih konstruktivnom provođenju slobodnog vremena, edukaciji i osnaživanju mladih, u ovoj komponenti projekta želimo osnažiti mlade za snažniju participaciju u životu zajednice i donošenju odluka koje ih se tiču. Kroz trening će mladi učiti što su politike za mlade, na koji način analizirati, pratiti provedbu i vrednovati politike ali i kako istraživati potrebe mladih, predlagati moguća rješenja te zagovarati ta rješenja kod lokalnih i nacionalnih tijela vlasti. Nakon edukacije predvidjeli smo podršku kontinuiranom radu nefomralnih tijela i mreža mladih u cilju izrade izvještaja o (ne)provedbi politika za mlade te izradi i zagovaranju prijedloga lokalnih politika u čijem formuliranju mladi imaju ključnu ulogu.

Posebno je vrijedno lokalno i prekogranično umrežavanje mladih iz područja provedbe projekta kroz koje oni razmjenjuju iskustva i ideje, uče jedni od drugih ali i stječu poznanstva i prijateljstva u konstruktivnom i zabavnom okruženju. Naredni dio edukacije planiran je u svibnju ove godine, nakon čega će radne skupine mladih, vođene i podržavane od strane koordinatora centara za mlade i edukatora samostalno raditi na pripremi izvještaja o stanju i provedbi politika za mlade i izradi nacrta lokalnih politika za mlade.

cezam logotipi

CeZaM financira Europska Unija u okviru prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a provedbu u Hrvatskoj sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

3-logotipa-cross-border