Usluge

// Psihološko savjetovanje i psihoterapija

Što je psihološko savjetovanje?

Savjetovanje je oblik psihološke pomoći koja omogućava ljudima da promijene kako se osjećaju, misle i ponašaju kako bi djelotvornije prevladavali probleme i teškoće u emocionalnom doživljavanju, ponašanju i odnosima s drugima i živjeli kvalitetnije, sretnije, zadovoljnije. Psihološko savjetovanje je proces koji određuju odnos između savjetovatelja i klijenta, repertoar intervencija koje savjetovatelj primjenjuje te ciljevi savjetovanja.

Savjetovatelj njeguje empatijsko razumijevanje za klijentove probleme, ne osuđuje i vjeruje u klijentove sposobnosti da uz pomoć i podršku pronađe i primjeni rješenja za svoje probleme. Intervencije koje se primjenjuju u psihološkom savjetovanju i psihoterapiji ovise o teorijskom usmjerenju savjetovatelja i psihoterapeuta: psihoanalitičke intervencije, geštaltističke intervencije, kognitivno-bihevioralne intervencije, racionalno-emotivno bihevioralne intervencije. Neki psihoterapeuti i savjetovatelji koriste metode i intervencije proizašle iz različitih terapijskih modaliteta i za njih se kaže da su eklektički nastrojeni.

Ciljevi savjetovanja ovise o potrebama klijenta. Ciljevi savjetovanja najčešće su eliminiranje ili ublažavanje simptoma psihološkog poremećaja, prevladavanje kriza, problema i teškoća. Ciljevi se mogu odnositi i na osobni rast i razvoj, kao što je savjetovanje za razvoj karijere i coaching. Savjetovanje može biti individualno ili grupno, obiteljsko ili u paru ovisno o problematici.

// Koji problemi i teškoće se mogu prevladati psihološkim savjetovanjem i psihoterapijom?

– Anksioznost, napadi panike, fobije (nerealistični strahovi)
– Problemi u komunikaciji, osjećaj srama, socijalna anksioznost i socijalna fobija
– Kronična briga
– Potištenost i bezvoljnost
– Akutni i kronični stres
– Problemi odgađanja, teškoće u učenju
– Osjećanje bijesa i impulzivno ponašanje
– Traumatski stres i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
– Ljubavni, partnerski i obiteljski problemi
– Gubici i tugovanje
– Životne krize
– Problemi identiteta
– Seksualne disfunkcije
– Poremećaji spavanja
– Disfunkcionalne navike
– Prekomjerna težina i mršavljenje

// Kada se odlučiti za savjetovanje i psihoterapiju?

Ako uslijed emocionalnih teškoća i simptoma ili nekonstruktivnih obrazaca ponašanja doživljavate značajnu psihološku patnju, ako Vas simptomi i teškoće koje doživljavate blokiraju u ostvarivanju važnih zadataka i ciljeva i smanjuju kvalitetu života, ako načini prevladavanja koje ste ranije koristili više ne uspijevaju, poželjno je razmisliti o obraćanju stručnoj osobi za savjetovanje i psihoterapiju.

Za savjetovanje se možete odlučiti i ako želite unaprijediti svoje vještine rješavanja problema, upravljanja stresom, komuniciranja sa drugima i zauzimanja za sebe, ako želite postići veću emocionalnu i praktičnu učinkovitost.

// Psihološko savjetovanje i psihoterapija u RCT-u

RCT pruža korisnicima usluge psihološkog savjetovanja prilagođenog problemu, mogućnostima i prioritetima korisnika. U RCT-u primjenjujemo psihoanalitičku psihoterapiju, geštalt i integrativnu psihoterapiju, obiteljsku psihoterapiju, racionalno-emotivno bihevioralnu terapiju.

Naš tim čine:

Zdenka Pantić, Geštalt i obiteljska terapeutkinja
Područja posebnog interesa: trauma, gubici, obiteljski odnosi, roditeljstvo, životne i razvojne krize, identitet

Dr.sc. Vedran Bilić – psihijatar, psihoterapeut

Dr. sc Dragan Pavelić – psihijatar, psihoterapeut

Dragana Knezić, racionalno-emotivno bihevioralna terapeutkinja
Područja posebnog interesa: anksioznost i socijalna anksioznost, napadi panike, problemi odgađanja, problemi u učenju, stres i kronična briga, bijes i kontrola ponašanja.

Sandra Šipka, psiholog
Područja posebnog interesa: profesionalno usmjeravanje, savjetovanje za razvoj karijere.

Mr.sc. Daša Poredoš Lavor, socijalna radnica, grupni terapeut, stalni sudski vještak za vještak za društvene znanosti: problemi obitelji, djece, mladeži i odraslih.
Područja posebnog interesa: traumatski stres i posttraumatski stresni poremećaj, psihološki problemi branitelja i njihovih obitelji, psihološki problemi civilnih žrtava rata, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi. Radi na području Sisačko – Moslavačke županije.

O uslugama savjetovanja i psihoterapije možete se informirati i predbilježiti na telefon 01 46 41342, svakog radnog dana od 9 do 16 sati ili na e-mail info@rctzg.hr.