Uvodna radionica iz Solution Focused Brief psihoterapijskog pristupa

SFBT9

U okviru projekta „Rehabilitacija, osnaživanje i integracija tražitelja azila – žrtava torture“ u Zagrebu, u hotelu Palace održana je trodnevna uvodna radionica iz Solution Focused Brief psihoterapijskog pristupa. Radionicu je vodio Stephan Langer, klinički psiholog i psihoterapeut, direktor North West Brief Therapy Training Center iz Olympia u SAD. Dr Langer je psiholog i trener s ogromnim iskustvom kako u radu s širokim dijapazonom klijenata, uključujući i traumtizirane i žrtve torture tako i u edukaciji profesionalaca u Solution Focused Brief psihoterapijskom pristupu. Posebno je za naš projekt značajno njegovo iskustvo u izravnom radu s izbjeglicama iz ratom pogođenih područja širom svijeta te u edukaciji i supervizijskoj podršci pomagačima koji pružaju psihološku pomoć ovoj ranjivoj skupini. Dr Langer boravio je i radio u Africi i na Bliskom Istoku te je jedan od predavača u International Trauma Treatment Program-u, neprofitnoj organizaciji koja umrežava organizacije za zaštitu ljudskih prava u Olympiji te pruža trening profesionalcima iz zemalja pogođenim ratom, organiziranim nasiljem ili drugim oblicima političke represije.SFBT3

Na radionici su sudjelovali psiholozi, socijalni radnici, prevoditelji i drugi profesionalci iz RCT-a, kao nositelja projekta, Omege iz Graza, Austija i Exilia, Njemačka koji su partneri u projektu te kolegice iz International Aid Networka iz Beograda, Srbija. Radionica je bila posvećena upoznavanju s teorijskim i konceptualnim osnovama Solution Focused Brief psihoterapijskog pristupa kao i učenju i vježbanju osnovnih tehnika rada s klijentima u okviru ovog pristupa. Solution Focused Brief pristup u psihoterapiji orijentiran je na budućnost, vođen ciljevima i usmjeren na rješenja više nego na probleme koje klijenta dovode na psihoterapiju. Pripada spektru kratkotrajnih psihoterapija, odnosno cilj je da terapija ne traje duže nego što je klijentu neophodno da ostvari svoje važne ciljeve i nauči obrasce ponašanja i djelovanja koji će imati dugoročne efekte. Zbog ovih značajki smatramo da je pristup pogodan za rad s traumatiziranim tražiteljima azila i izbjeglicama, kojima često nije moguće dugotrajno SFBT4psihoterapijski pomagati.

Naučene tehnike psiholozi i socijalni radnici partnerskih organizacija u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj primjenjivat će u grupnom i individualnom radu s korisnicima projekta „Rehabilitacija, osnaživanje i integracija tražitelja azila – žrtava torture“. Nadamo se daljnjoj suradnji i s dr Langerom u razvoju programa podrške ovoj skupini korisnika te prijenoosu dobrih praksi razvijenih u International Trauma Treatment Program.

REI-LOGO-400x180  Project-is-cofunded-by-EU