Završen prvi dio projekta “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava”

sis 2 (1)

Dobro odrađen posao

Održavanjem četvrtog modula za manjinske aktiviste, u Kistanjama 25. svibnja, a u Sisku pet dana kasnije završen je prvi dio projekta SNV-a “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava” koji je po ocjenama svih učesnika opravdao očekivanja.

Četvrti modul bio je svojevrsni nastavak prethodnog u kome su članovi manjinskih vijeća iz Šibensko kninske (ŠKŽ)kis 8 i Sisačko moslavačke županije (SMŽ) radili pripremu za pisanje projekata, s tim da je ovaj puta težište stavljeno na dokumentaciju i naročito na pisanje proračuna, odnosno financijske komponente projekta koja je i najteži dio pripreme.
Nakon što su polaznici uspješno napravili troškovnike za neki zamišljeni projekt, uspješno su se uživjeli u simulaciju partnerstva i umrežavanje u provođenju projekata. Kao stanovnici i članovi općinskog vijeća jednog sela u Moldaviji trebali su birati hoće li sredstvima UN-a financirati izgradnju vodotornja kako bi u dijelu sela imali čistu vodu ili otvoriti poduzetnički dom za mlade jer je dio njih sklon delinkvenciji i konzumaciji opijata.
sis II-3Iako su na osnovu podijeljenih uloga zagovornici obje opcije bili vrlo maštoviti i uvjerljivi, i u Kistanjama i u Sisku većina se učesnika opredijelila za obnovu vodotornja, s tim da je u Sisku to bilo prilično tijesno – 10:8.

Na provedenoj evaluaciji svi su iskazali zadovoljstvo odrađenim poslom.
– Najveći uspjeh ovog dijela projekta bio je što su se polaznici upoznali i umrežili, rekla je Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, partnerske organizacije SNV-a, koja je sa svojom kolegicom Valentinom Zeljak Božović držala predavanja u dva zadnja modula.
Zadovoljan je bio i Saša Zeljug iz Projekta građanskih prava iz Siska. – Nakon što su završila sva četiri edukativna modula ovog projekta mislim da smo napravili dobar posao i da nismo pogriješili s odabirom teme niti s odabirom ljudi. Iako na polju osnaživanja manjinskih vijeća moramo još puno raditi, ovi edukativni moduli su svakako doprinijeli ostvarenju konačnog cilja projekta, njihovom osnaživanju, kako bi manjine ostvarivale više prava koja im pripadaju, rekao je Zeljug za Novosti.
Dragutin Ćelap iz Topuskog ocijenio je predavanja zanimljivim, ali i korisnim jer su nacionalne manjine koje djelujusis II-1 u SMŽ shvatile da imaju zajedničke probleme. – Prva dva modula bili su teški, ali su treći i četvrti bili dinamični i zanimljivi, rekao je Milan Vladić iz Kutine. koji je ocijenio da takvih edukacija treba biti više.
Milorad Ćosić iz Drniša naglasio je potrebu što većeg uključivanja mladih u projektne i druge manjinske aktivnosti.

Voditeljica projekta Spomenka Đurić iz SNV-a naglasila je važnost uspostavljenih komunikacija ali i inicijativu da se umjesto u Kninu završni modul za ŠKŽ održi u Kistanjama gdje su se mještani pokazali kao izvrsni domaćini. Za jesen je najavila drugu fazu projekta – dvodnevne radionice u kojime će članovi vijeća biti zajedno s predstavnicima lokalne vlasti, NVO i drugih lokalnih struktura.

Projekt “Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava” financiran je sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nenad Jovanović