AktivUNA djeluje: volonterska akcija uređenja okoliša i edukacija mladih

Početkom lipnja organizirana je volonterska akcija uređenja okoliša (utorak, 11.06.2019.) koju smo proveli u suradnji sa srednjom školom Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica u Hrvatskoj Kostajnici. U volonterskoj akciji sudjelovalo je 12 naših volontera uz ostale lokalne dionike: djelatnike i učenike srednje škole, korisnike Društvenog centra Kostajnica i djelatnike Lokalne akcijske grupe UNA. Uz uređenje okoliša, posađene su dvije sadnice Japanske vrbe (Salix integra “Flamingo”). Ovo drvce je posebno zanimljivo zbog svog atraktivnog lišća koje tokom proljeća poprima roze, bijele i zelene nijanse, a naraste do 2 metra visine. Učenici 3. razreda smjera šumarski tehničar ukazali su na aktualne ekološke probleme i važnost prepoznavanja i djelovanja na iste. Briga o okolišu nastavila se i kroz ljetne mjesece i zasađene sadnice uspješno rastu.

Svoju aktivnost su mladi pokazali i kroz veliki odaziv na jednodnevnu edukativnu interaktivnu radionicu koja je održana u petak, 06.09.2019 u hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici u suradnji s partnerom Lokalnom Akcijskom Grupom Una.

Tema radionice bile su poduzetničke vještine i potencijali lokalne sredine i uspostavljanje suradnje s Lokalnom akcijskom grupom UNA. Gost radionice bio je nositelj OPG-a Nikola Solomun koji je pružio vrijedne informacije iz vlastitog primjera. Kako bi poduzetničke ideje mogle postati stvarnost, LAG Una je prezentirao preporuke za ostvarivanje sredstava pri realiziranju ideja.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta „AktivUNA! djelovanjem mladih za bolju kvalitetu života u Pounju“ koji provodimo uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i u partnerstvu s LAG Una i Gradom Hrvatska Kostajnica.