Crtica s terena iz projekta „Kod kuće je najbolje“

Projekt „Kod kuće je najbolje: Zapošljavanje žena u lokalnoj zajednici u sektoru socijalnih usluga“ dio je programa „Zaželi“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu tog projekta žene iz lokalne zajednice zaposlene su kao njegovateljice starih i nemoćnih ljudi na području Dvora. Prenosimo samo jednu od mnogih prekrasnih priča koje su rezultat ovog projekta:
Gospodin Ljuban živi sam. Ima dvije kćeri o kojima s ponosom govori, jedna živi u Zagrebu, a druga u Njemačkoj. O njima se kao samohrani otac brinuo sve dok nisu otišle u svijet i osnovale vlastite obitelji. Nakon borbe sa bolešću u veljači. 2019. morao je na operaciju gdje mu je amputirana lijeva potkoljenica. Čovjek koji je život proveo radeći i pomažući drugima, poznat kao veseljak i po kuhanju dobrog paprikaša, odjednom se našao u invalidskim kolicima. Po otpustu iz bolnice jedina želja mu je bila vratiti se u vlastiti dom i živjeti samostalno. Uključivanjem u ovaj projekt to je za Ljubana postalo moguće.

Čuo je za naš projekt i nazvao. Nije ga odmah bilo moguće uključiti u program zbog velikog broja korisnika, ali nakon tjedan dana, uz neke izmjene i velike napore koje su naše djelatnice uložile, uspjeli smo organizirati pružanje usluge.

Njegova zahvalnost je velika, a pomoć koju dobiva od naših djelatnica je ogromna, važna i ključna za normalizaciju njegova života u vlastitom domu. Za ono što dobiva ovim projektom svojim riječima kaže: „Sad sam potpun… imam najbolje njegovateljice“.

Naše djelatnice osim čišćenja i kuhanja (utorkom i svakog drugog četvrtka) korisniku pomažu i u drugim važnim stvarima kao što su suradnja s obiteljskim liječnikom, fizikalnim terapeutom i kućnom zdravstvenom njegom. Bez takve vrste pomoći samostalni život u vlastitom domu bio bi mu iznimno težak, a možda i nemoguć. Zajedničkim snagama i nesebičnim angažmanom naših divnih djelatnica gospodin Ljuban sada živi dostojanstveno, te se uspješno oporavlja i prilagođava izazovima života u invalidskim kolicima.