Završna konferencija projekta “Kod kuće je najbolje”

Provedba projekta “Kod kuće je najbolje: zapošljavanje žena u lokalnoj zajednici u sektoru socijalnih usluga”, koji Rehabilitacijski centar za stres i traumu provodi od svibnja 2018., ostvareni rezultati i utjecaj u zajednici, prezentirani su na završnoj konferenciji u Sisku, 29. listopada 2020. Zbog javno-zdravstvene situacije konferenciju smo održali uz poštivanje epidemioloških mjera i uz manji broj sudionika nego što je to na ovakvim događajima uobičajeno. Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera – Područnog ureda Sisak, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, kao i lokalna koordinatorice i žene koje su zaposlene u projektu.
Konferenciju je otvorila Valentina Zeljak Božović, predsjednica Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, a zatim su sudionike pozdravile i govorile o važnosti, dostignućima i posebnostima u pristupu i korisnicama – zaposlenim ženama, i krajnjim korisnicima – starijim i nemoćnim osobama na području Općine Dvor, predstavnice partnera: Dijana Vuković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica i Gordana Šegović, predstojnica Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Impresivne rezultate projekta predstavila je Sandra Šipka, psihologinja i voditeljica supervizijskih grupa za žene zaposlene u projektu „Kod kuće je najbolje“, a lokalna koordinatorica, koja je organizatorica i motor tima na terenu, predstavila je postignuća u radu sa starijim i nemoćnim osobama. Osobenost ovog projekta je unaprijed definirana paleta usluga, koja uključuje 5 kategorija: pomoć u kućanskim poslovima, održavanje osobne higijene, suradnja s nadležnim liječnikom/medicinskom sestrom ili tehničarem i socijalnim radnikom/com, pružanje psihosocijalne podrške te uključivanje u društvo i pratnja i pomoć u različitim aktivnostima. Prije nego je s korisnicima postignut dogovor o aktivnostima i uslugama iz palete, napravljena je procjena korisnika prema Barthel-ovom indeksu aktivnosti svakodnevnoga života.
U drugom dijelu konferencije sudionicima je prezentiran film „Kod kuće je najbolje“ redateljice Biljane Čakić, snimatelja Borisa Krstinića i montažera Darka Bušnje, koji je RCT producirao u ovom projektu. Film na dirljiv način govori o pregalaštvu, hrabrosti i ustrajnosti žena koje rade u ovom projektu i toplini koju unose u teške živote i udaljene domove svojih korisnika. Film se može pogledati na Youtube kanalu RCT-a.

Na kraju, o svojim nadanjima, iskustvima te o tome kako je njihov rad utjecao na život zajednice u kojoj žive, govorile su u panel raspravi zaposlene žene: Ankica Resanović, Esma Samardžija, Radojka Arbutina i Smiljana Resanović. Panel raspravu je moderirala Dragana Knezić, koordinatorica projekta.
Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru programa zapošljavanja žena „Zaželi!“.