„Kod kuće je najbolje“ u prevenciji i borbi protiv dijabetesa

Žene zaposlene u projektu „Kod kuće je najbolje“ pomogle su svojim korisnicima da sudjeluju u akciji mjerenja šećera u krvi i tlaka, a koja je organizirana u suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Sisak – ispostava Dvor. Akcija je organizirana povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog.

U 2018. i 2019. godini tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je „Obitelj i šećerna bolest“ (prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije), a cilj kampanje je podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih, prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju oboljele osobe.

Djelatnice projekta „Kod kuće je najbolje“ su se pobrinule da omoguće korisnicima upravo ono za što se kampanja Međunarodne dijabetičke federacije zalaže – podršku. Korisnici uključeni u ovaj program većinom žive sami ili nemaju potrebnu obiteljsku podršku. Također, rijetko imaju priliku sudjelovati u ovakvim akcijama zbog nedostatka prijevoza i prometne izoliranosti.

Djelatnice projekta osigurale su prijevoz i pratnju za 32 korisnika, a ukupno je do sad u akciji sudjelovalo 56 korisnika. Tijekom akcije, korisnici su imali priliku razgovarati i družiti se međusobno u prostorima knjižnice te se prisjetiti nekih lijepih zajedničkih trenutaka iz prošlosti. Nakon akcije, s korisnicima su obavljene i druge potrebne usluge (kupovina namirnica i lijekova, posjet banci i pošti itd.).

Projekt „Kod kuće je najbolje“ je dio programa „Zaželi“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.