Stručni skup “Zajednica po mjeri čovjeka” održan u Hrvatskoj Kostajnici

Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Rehabilitacijski centar za stres i traumu i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu su u utorak, 17.12.2019. u Hrvatskoj Kostajnici održali stručni skup pod naslovom „Zajednica po mjeri svakog čovjeka“.

Cilj skupa bio je ukazati na koje načine lokalna sredina brine za svoje najranjivije članove te ukazati na potencijale koje posjeduje kako bi bila po mjeri svakog svog stanovnika. Skupu su prisustvovali stručnjaci iz područja socijalne skrbi, lokalne samouprave, zdravstva, civilnog društva i obrazovanja.

Dijana Vuković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica održala je prezentaciju na temu međusektorske suradnje u planiranju socijalnih usluga te predstavila rezultate evaluacije Strateškog i operativnog plana socijalnih usluga u svojem području nadležnosti. Ovim putem predstavljene su usluge i projekti koje Centar za socijalnu skrb provodi u zajednici u suradnju s drugim dionicima.

Na skupu su studenti socijalnog rada, koji sudjeluju u projektu društveno-korisnog učenja prezentirali svoj rad i rezultate ostvarene u inkluzivnim aktivnostima koje su prethodno proveli u lokalnoj zajednici, a koje su bile usmjerene na uključivanje mladih, osoba s invaliditetom, obitelji u riziku od siromaštva i jednoroditeljskih obitelji.

Studenti su pripremili demonstraciju forum teatra kao oblika kritičkog zagovaranja položaja ranjivih skupina, a grupa koja je radila s osobama s invaliditetom je sudionike iznenadila prigodnim poklonima (ukrasi koje su izradili s korisnicima Društvenog centra Kostajnica).

Mentori su svakoj grupi studenata dodijelili nagradu za iskazane vještine: interdisciplinarnost, kreativnost i prilagodljivost, hrabar i originalan pristup radu u zajednici i timski rad i efikasnost.

Aktivnost je provedena u sklopu projekta Društveno korisno učenje za organizaciju inkluzivnih zajednica koji sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.