Tjedan edukacije i razmjene u INTEND projektu u Zagrebu

INTED – Integration trough Education and Information, međunarodni je Erasmus + projekt koji provodimo s partnerima iz četiri države-članice EU. Radi se o organizacijama Landratsamt Enzkreis iz Njemačke, Studieförbundet Bilda sydöst iz Švedske, UNIONE DEI COMUNI VAL’ENZA iz Italije, te Omega – Transcultural Centre for mental and physical health and integration iz Austrije.

U razdoblju od 13. do 17. studenog, na nekoliko lokacija u Zagrebu te u prostorima hotela Jezero u Nacionalnom parku Plitvička jezera, održali smo edukacijske treninge za stručnjake koji dolaze iz spomenutih organizacija.

Prvo predavanje, u ponedjeljak, 13.11., pod nazivom “Psychological Aspects of Therapy With Survivors of War Rape and Other Traumas”, održala je Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja, suosnivačica nevladine organizacije Medica Zenica. Radi se o organizaciji koja od svog osnutka 1993. godine kontinuirano pruža psihosocijalnu i medicinsku podršku ženama i djeci žrtvama ratnog i poslijeratnog nasilja.

U utorak 14.11. Dragana Knezić, psihologinja RCT-a održala je radionice „Doing something different: Solution focused approach to trauma“, te „If something works, do more of it!: Short-term SF group intervention for refugee torture survivors“, u kojima je predstavila prmjenu Solution focused terapije u prevladavanju traume kao i grupnu Solution Focused intervenciju koju je RCT razvio u suradnji s kliničkim psihologom i direktorom Northwest Brief Therapy Training centra iz SAD-a, dr Stephenom Langerom. Istog dana predavanje na temu: „Trauma, consequences and approaches“ održao je dr Vedran Bilića, psihijatar i psihoterapeuta, vanjski suradnik RCT-a.

U srijedu 15.11. predavanje pod nazivom „Recognizing and overcoming trauma“ održala je Zdenka Pantić, psihologinja i psihoterapeutkinja RCT-a. Predavanje je održala nakon posjeta Prihvatilištu za tražitelje azila Porin. U prihvatilištu nas je dočekala voditeljica Anita Dakić, te djelatnici Crvenog križa. Voditeljica Prihvatilišta upoznala je naše goste s načinom funkcioniranja i radom prihvatilišta, dok su nam zaposlenici Crvenog križa predstavili aktivnosti koje provode unutar samog Prihvatilišta.

Četvrtak, 16.11. smo proveli u posjetu snijegom prekrivenim Plitvičkim jezerima. Nakon šetnje jezerima, Sandra Šipka, psihologinja RCT-a i Zdenka Pantić, zajedno su održale radionicu pod nazivom „Connecting with your feelings trough clay-modeling — an example of art therapy in working with persons with traumatic experiences“.

Posljednjeg dana treninga, 17.11., predavanje i diskusiju je održala Iva Prpić, socijalna radnica iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Ulogu Grada Zagreba u zbrinjavanju i pomoći azilantima i tražiteljima međunarodne zaštite predstavila je u predavanju naslovljenom „Social welfare practices within integration of persons under international protection in Zagreb“.

Zahvaljujemo svim predavačima na odličnim predavanjima, radionicama i edukacijama, te Knjižnicama grada Zagreba, Kući Europe i Tribinama grada Zagreba na susretljivosti i ustupljenom prostoru.