Topli obroci za najugroženije

Socijalna radnica i korisnica projekta “Kod kuće je najbolje!”

U projektu „Kod kuće je najbolje“, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru programa „Zaželi“, lokalna koordinatorica i žene zapslene u projektu, zajedno sa stručnjakinjama iz CZSS Hrvatska Kostajnica, sudjelovale su u identifikaciji potencijalnih korisnika za uslugu dostave toplih obroka. Provjerom dokumentacije i potreba na terenu identificirano je oko 50 korisnika našeg projekta koji imaju pravo na besplatni topli obrok. Socijalno najugroženiji korisnici iz projekta „Kod kuće je najbolje“ imat će osiguran jedan topli obrok dnevno tijekom radnog tjedna i suhi obrok za vikend, koji priprema i distribuira Doma za odrasle osobe „Svjetlost“ iz Siska. Rješenja od Centra za socijalnu skrb korisnici su već dobili. Osim onih korisnika kojima limit ne prelazi 1500 kuna, koji će obrok dobivati besplatno, za ovu uslugu javio se i određeni broj onih koji obroke žele plaćati. Tim korisnicima koordinatorica će osigurati direktan kontakt sa Domom “Svjetlost”, koji pripremaju i dovoze obroke.
Osim toga, žene zaposlene u projektu „Kod kuće je najbolje“ korisnicima u prikupljanju dokumentacije i podnošenju zahtjeva za smanjenje TV pristojbe korisnicima koji su socijalno ugroženi. Do sada je 10 korisnika uspjelo prepoloviti mjesečni izdatak za TV pristojbu, što za osobe koje žive na rubu ili u siromaštvu nije zanemarivo. Također, za nekoliko korisnika koji su telefonski zaključili nepovoljne ugovore za telekomunikacijske usluge koje im nisu potrebne, a da toga kao stare i nemoće osobe nisu bili svjesni, koordinatorica i cijeli tim projekta “Kod kuće je najbolje” zatražile su besplatnu pravnu pomoć i raskidanje takvih ugovora.
Tijekom trajanja ovog projekta tim posvećenih i vrijednih žena, na čelu s lokalnom koordinatoricom, pružao je više od pomoći i njege u kući: dokazale su se kao nezamjenjiva podrška na terenu Centru za socijalnu skrb ali i kao zaštitnice prava najranjivijih starih i nemoćnih osoba.

Socijalna radnica i lokalna koordinatorica s korisnicom projakta