Ugovor o financiranju Društvenog centra Kostajnica

Potpisan je novi Ugovor za financiranje Društvenog centra u Hrvatskoj Kostajnici. Potpisnici Ugovora su Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica, općine Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari te Rehabilitacijski centar za stres i traumu.
Projekt je započet sredstvima EU 2014. godine i financiran je cijelu 2015. godinu. U 2016. nisu raspisivani natječaji za sredstva EU, smanjen je priljev sredstava iz Državnog proračuna, pa je rad Društvenog centra Kostajnica financirao Rehabilitacijski centar vlastitim sredstvima. U 2017. uključila se lokalna zajednica, inicijativa koja je do župana dospjela iz Pounja realiziran je potpisivanjem Ugovora u Društvenom centru Kostajnica i ove godine.

U Društvenom centru u Hrvatskoj Kostajnici u aktivnostima poludnevnog boravka sudjeluje 20ak odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i psiho-socijalnim invaliditetom iz lokalnih zajednica od Dvora do Hrvatske Dubice. Korisnici u Društveni centar dolaze dva puta tjedno a u organizaciji njihovog prijevoza pomažu DVD iz Hrvatske Kostajnice, Hrvatske Dubice te općine Majur i Donji Kukuruzari.

U naredne dvije godine, RCT će provoditi i project Društveno korisno učenje u organiziranju inkluzivnih zajednice. U ovom će projektu student različitih kolegija Studijskog centra za socijalni rad, Pravnog fakulteta u Zagrebu, sudjelovati u aktivnostima društveno korisnog učenja u Društvenom centru i lokalnim zajednicama, uz mentoriranje djelatnika RCT-a i svojih nastavnika.

Za RCT je provedba programa u Društvenom centru pitanje ljudskih prava osoba s invaliditetom da žive u vlastitoj zajednici, da sami biraju na koji način će živjeti i u koje aktivnosti će se uključiti. Imamo viziju da Društveni centar bude ne samo za osobe s invaliditetom nego da bude jedan polivalentni, multifunkcionalni centar u zajednici za različite skupine korisnika s kojima osobe s invaliditetom kao jednako vrijedni, ravnopravni članovi zajednice stupaju u kontakt i interakciju te svojoj zajednici doprinose. Zbog toga je financiranje koje dolazi iz lokalnih zajednica iznimno važno ne samo za financijsku održivost programa već i kao znak senzibiliziranosti lokalnih zajednica za uključivanje osoba s invaliditetom.