Search
Close this search box.

Edukacija o mjerenju društvenog utjecaja

Nevladin sektor nastoji promicati vrijednosti u društvu kao što su pravda, ravnopravnost i  solidarnost te raditi na socijalnom uključivanju marginaliziranih i ranjivih skupina i pojedinaca. Organizacije civilnog društva, za potrebe izvještavanja donatora ili  zato što žele unaprijediti rad, razmatraju svoju učinkovitost u rješavanju društvenih problema i podršci ranjivim ljudima.

Svaka društveno odgovorna  organizacija civilnog društva postavlja sebi važna pitanja kao što su: “Kakvu razliku stvaramo, što se mijenja našim djelovanjem? tj. Kakav utjecaj naš rad ima na društvo i njegov razvoj?“ i  „Kako možemo znati da ostvarujemo upravo onakav utjecaj kakav želimo?“.

Da bi vjerodostojan način mogli odgovoriti na ta pitanja potrebno je na neki način izmjeriti utjecaj koji ostvarujemo na korisnike, dionike sa kojima surađujemo, ali i na svoje zaposlenike.

Do podataka o društvenom utjecaju dolazi se različitim metodama, mjerenjima i alatima, o čemu je Rehabilitacijski centar za stres i traumu jučer imao edukaciju. Radionicu na temu „Mjerenje i upravljanje društvenim utjecajem (OCD-a) /SIMM“ provela je ACT Grupa, konzorcij društvenih poduzeća i potpornih organizacija koji razvija zelenu ekonomiju i socijalne usluge kroz društveno-poduzetničke pothvate. Edukacija je provedena u sklopu projekta  „Zajednice uključuju – inicijativa za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici“ financiranog iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške. Predavač i konzultant RCT-a na izradi vlastitog alata za procjenu društvenog utjecaja je Darko Ciglar.