Search
Close this search box.

Održana konferencija “Dostupnost socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj”

Rehabilitacijski centar za stres i traumu organizirao je konferenciju “Dostupnost socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj” koja je privukla značajnu pažnju stručnjaka, predstavnika institucija i zainteresirane javnosti. Konferencija je održana u četvrtak, 18. svibnja 2023. u Zagrebu te je obilježila je važan korak u projektu ZAJEDNICE UKLJUČUJU – Inicijativa za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici.

Jedan od značajnijih trenutaka konferencije bila je prezentacija prve nacionalne studije o dostupnosti socijalnih usluga. Ova studija, nastala kao rezultat projekta ZAJEDNICE UKLJUČUJU, pružila je važne uvide u stanje socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Rezultati studije su bili osnova za daljnje rasprave i aktivnosti na konferenciji.

U okviru konferencije, istaknute su mnoge relevantne teme iz područja socijalnih usluga. Maja Bižić Odak, predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, održala je govor o izazovima licenciranja za pružatelje socijalnih usluga. Dijana Vuković, v.d. voditeljica Područnog ureda Hrvatska Kostajnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, i Klementina Karanović, načelnica Općine Majur, govorile su o izazovima u osiguravanju pristupa temeljnim socijalnim uslugama u ruralnim područjima Hrvatske.

Također, Petra Kremenjaš iz Društva za psihološku pomoć je govorila o dostupnosti usluga psihosocijalnog savjetovanja, dok je Aleksandra Milković iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prezentirala inovativne socijalne usluge namijenjene osobama s invaliditetom. Zvonko Mlinar iz Hrvatske mreže za beskućnike je govorio o cjelovitom pristupu prevenciji i zaštiti osoba u riziku od siromaštva te o smjernicama koje se izrađuju kao dio projekta Nova perspektiva za beskućništvo i njihovoj važnosti.

Jedna od relevantnih tema na konferenciji bila je projektno financiranje i održivost socijalnih usluga, koju je prezentirala Valentina Zeljak Božović iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu. Iskustva i spoznaje o važnosti integriranih socijalnih usluga podijelila je Marijana Sabo iz Dječjeg vrtića Cipelica Čakovec i organizacije Medecins du Monde te je usporedila primjenu u Hrvatskoj s islandskim modelom.

Ana Opačić s Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila je model univerzalne dostupnosti socijalnih usluga, koji je izazvao poseban interes među sudionicima konferencije. Njezina prezentacija istaknula je važnost osiguranja jednakih prava i pristupa socijalnim uslugama za sve građane.

Nakon završetka konferencije, održan je sastanak Zagovaračke koalicije, na kojem su donesene smjernice za daljnje djelovanje koalicije. Ovaj sastanak predstavlja važan korak u koordinaciji aktivnosti i definiranju strategija za unapređenje dostupnosti socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj i nastavku djelovanja Koalicije i nakon završetka projekta.

Konferencija “Dostupnost socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj” je kroz sudjelovanje stručnjaka iz različitih institucija i organizacija omogućila razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi u području pružanja socijalnih usluga.

Održavanje ove konferencije obilježilo je uspješan završetak projekta ZAJEDNICE UKLJUČUJU – Inicijative za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici. Zaključci konferencije pružili su nadu i poticaj za daljnji rad i napredak u području osiguravanja dostupnosti temeljnih socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj, te potvrdili važnost suradnje i zajedničkog djelovanja svih relevantnih dionika kako bi se osigurala pravedna i univerzalna dostupnost socijalnih usluga za sve građane u ranjivom položaju.

Provedba projekta ZAJEDNICE UKLJUČUJU – Inicijative za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici je omogućila korak prema stvaranju sustava koji omogućuje pravednu i univerzalnu dostupnost socijalnih usluga za sve građane Republike Hrvatske.

Projekt ZAJEDNICE UKLJUČUJU – Inicijativa za univerzalno dostupne temeljne socijalne usluge u zajednici je financiran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj, kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške, u iznosu od 149.157,00 €. Projekt sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb.