Search
Close this search box.

10.10.2023. obilježili smo Svjetski dan mentalnog zdravlja i Svjetski dan beskućnika

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Rijeka2.jpg

Svjetski dan beskućnika, koji se svjetski obilježava 10. listopada, predstavlja globalni poziv na djelovanje u suočavanju s problemom beskućništva. Istoga dana također se posvećuje pažnja i Svjetskom danu mentalnog zdravlja.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu, partner Hrvatske mreže za beskućnike u okviru projekta “Nova perspektiva za beskućništvo”, aktivno se pridružio obilježavanju Svjetskog dana beskućnika 10. listopada 2023. Događaj, održan u Rijeci, okupio je članove Hrvatske mreže za beskućnike, partnere projekta, suradne organizacije riječkih prihvatilišta, volontere iz Prve riječke hrvatske gimnazije i iz riječke Medicinske škole, te druge suradnike.

Javna akcija na riječkom Korzu organizirana je kako bi senzibilizirala javnost o problemu beskućništva i ukazala na društvenu dimenziju ovog izazova. Pod sloganom “Ulica nije dom”, članovi Mreže i volonteri simbolično su sjeli na tlo, ističući stvarnost građana koji se nemaju gdje skloniti i moraju sjediti na ulici.

Nakon konferencije za medije, psihologinja Martina Goluban održala je radionicu “Mentalno zdravlje beskućnika” za predstavnike članova HMB-a i suradnih organizacija riječkih prihvatilišta. Razgovaralo se o specifičnim izazovima mentalnog zdravlja beskućnika te o konkretnim koracima za poboljšanje njihova položaja.

U hrvatskim prihvatilištima i prenoćištima boravi više od 50% korisnika s psihičkim poteškoćama. Unatoč ispunjenju zakonskih uvjeta, beskućnici s mentalnim poteškoćama suočavaju se s dugim čekanjem za smještaj u odgovarajući dom socijalne skrbi, što ih često prisiljava na boravak na mjestima koja nisu predviđena za stanovanje.

Ovim zajedničkim djelovanjem, Hrvatska mreža za beskućnike i partneri projekta žele naglasiti važnost sinergije i suradnje u rješavanju kompleksnih izazova koje nosi beskućništvo.

Ponosno smo sudjelovali u ovoj inicijativi i nastavljamo surađivati s partnerima i suradnicima kako bismo ostvarili pozitivne promjene u životima onih kojima je podrška najpotrebnija.