Search
Close this search box.

PSIHOLOŠKA PODRŠKA IZBJEGLICAMA IZ UKRAJINE

Zahvaljujući financijskoj podršci International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT), RCT pruža psihološku pomoć i podršku izbjeglicama iz Ukrajine. Intervencija planirana ovom potporom usmjerit će se na hitne potrebe za psihološkom i psihosocijalnom podrškom izbjeglicama iz Ukrajine, trenutno smještenim u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Ukupno će 80 prisilno raseljenih Ukrajinaca dobiti podršku kroz individualne i grupne aktivnosti s ciljem poboljšanja/održavanja mentalnog zdravlja i dobrobiti kroz bolje upravljanje traumatskim iskustvima i oporavak od traume. I grupnom radu primjenjujemo kratkotrajnu Solution Focused grupnu intervenciju, koju smo razvili i pilotirali u radu s izbjeglicama – žrtvama traumatskih događaja, iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja Bliskog Istoka. Pored ovih grupnih aktivnosti provodit će se i drugi oblici grupne psihološke podrške ali i kreativne i rekreativne aktivnosti, kao i individualno savjetovanje.

U cilju olakšavanja komunikacije i prevladavanja jezične barijere, u RCT-u je zahvaljujući ovom grantu zaposlena  psihologinja iz Ukrajine i prevoditeljica koja će podržati psihologinje RCT-a u radu. Obije naše nove kolegice i same su izbjeglice. Aktivnosti se provode od lipnja do studenog 2022.