Search
Close this search box.

Uspješno održana konferencija „Beskućništvo u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektiva“

15. rujna 2023. sudjelovali smo na uspješno održanoj konferenciji “Beskućništvo u Republici Hrvatskoj – stanje i perspektiva”, koju su zajednički organizirali Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska mreža za beskućnike u sklopu projekta Nova perspektiva za beskućništvo.

Konferenciji je nazočila državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gđa. Margareta Mađerić sa suradnicama i 140 sudionika iz socijalne skrbi, zdravstva, zapošljavanja te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U panel raspravi su sudjelovali: Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica; Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Ivana Sokolov, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule i Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Naša stručna psihologinja Martina Goluban na konferenciji je govorila o mentalnom zdravlju kroz izlaganje pod nazivom “U sjeni ulica: svjetla nade za mentalno zdravlje beskućnika” u kojem je s mnogo empatije istražila izazove mentalnog zdravlja s kojima se suočavaju beskućnici, uzimajući u obzir socijalne, emocionalne i ekonomske čimbenike koji pridonose njihovoj ranjivosti. U svojem izlaganju istaknula je važnost osiguravanja “krova nad glavom” i prevencije beskućništva, a završetak predavanja zaokružio je inspirirajući citat: “Čak i u najmračnijim trenucima, svatko nosi unutarnje svjetlo koje može osvijetliti put prema boljem sutra.” To svjetlo postoji u svakome od nas, ali i u beskućnicima te da je na nama da ga rasplamsamo.

Hvala svim sudionicima na odazivu i podršci. Nastavljamo zajedno raditi na stvaranju boljeg sutra za beskućnike i sve ranjive skupine.

Svjetlo nade je tu, i zajedno ga možemo širiti.