Search
Close this search box.

Završen projekt “JAKI I JEDNAKI – psihosocijalna podrška jednoroditeljskim obiteljima”

S krajem kolovoza 2023. priveli smo kraju i naš projekt “JAKI I JEDNAKI – psihosocijalna podrška jednoroditeljskim obiteljima” koji smo proveli u partnerstvu s Osnovnom školom Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica.

Aktivnosti ovog jednogodišnjeg projekta provodile su se na području Hrvatskog Pounja i u Gradu Zagrebu. Projekt prepoznaje važnost podrške samohranim roditeljima kako bi se osiguralo da svako dijete ima priliku rasti u sigurnom i podržavajućem okruženju.

Kroz projekt smo osigurali individualnu i grupnu psihološku podršku samohranim roditeljima, koristeći inovativne metode temeljene na Rješenju usmjerenom pristupu i Art terapiji.

Kroz edukaciju o zagovaračkim aktivnostima, samohrane roditelje smo opskrbili alatima i znanjima za zagovaranje svojih potreba i interesa. Kada se njime ovlada, javno zagovaranje postaje moćan alat za samohrane roditelje jer im omogućava da se izraze, da iznose svoje priče i iskustva, te da utječu na donositelje odluka kako bi se poboljšao njihov položaj u lokalnoj zajednici.

Roditelji su primijenili stečena znanja kroz videoaktivizam. Njihove uratke možete pogledati ovdje: videouratci.

Održali smo i inspirativnu fokus grupu koja je okupila dionike i relevantne predstavnike lokalnih zajednica kako bismo promisliloi o važnim pitanjima i potrebama jednoroditeljskih obitelji i samohranih roditelja. Osim razgovora o izazovima, fokus grupa je bila prilika za razmatranje konkretnih koraka prema poboljšanju podrške samohranim roditeljima. Sudionici su razmijenili ideje i predložili inicijative koje bi mogle pomoći u olakšavanju njihovog svakodnevnog života i stvaranju inkluzivnijeg društva.

Ovim putem zahvaljujemo svim uključenima u naš projekt, posebice roditeljima, partnerima i našim dragocjenim volonterima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi ovog projekta.

Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz Poziv za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.